iRobot priča

Priča o iRobotu

Ovo je priča kao iz bajke. Sve je započelo na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) gdje su se dva gospodina i jedna dama odlučili da će svoje znanje i istraživanja iz područja robotike upotrijebiti u praksi i zamijeniti akademsko okruženje realnim svijetom. To se je i dogodilo. Trio robotskih pionira započeo je raditi na prvim realnim, iako u početku dosta vizionarskim, projektima. Trio inženjera najprije se je upustio u istraživanje svemirskog robota.

Iz laboratorija u svemir

To je bio zanimljiv rad u okviru kojeg su se Colin Angle, Red Brooks i Hele Greiner susreli s iskusnim inženjerima NASA-e. Stvari su se počele razvijati kada je mlado poduzeće pobijedilo na natječaju američke agencije DARPA. Poduzeće se je počelo brzo razvijati. Broj zaposlenih je skočio sa 4 na 10, a kasnije na 20, 30, a to ni izdaleka nije bio kraj. Tako je nakon udruživanja matičnog društva i Real World Interface-a 2000. godine nastala marka iRobot.

Međutim, tome su slijedili i veći uspjesi. Na početku novog tisućljeća ambicioznom specijalistu u robotici u vojnom i znanstvenom sektoru postalo je dosta zagušljivo. Potrošačko tržište primamio je iRobot. Dok Microring nikada nije došao u prodaju, lutka My Real Baby uspješno se je prodavala nekoliko mjeseci. Prvi koraci na složenom američkom potrošačkom tržištu bili su napravljeni i poduzeću su dali hrabrosti da nastavi u tom segmentu.

iRobot PackBot spašava živote

Nakon što se je dogodio 11. rujan 2001., bila je to velika tragedija za SAD, velik udarac za svijet i važan trenutak za iRobota PackBot-a. Onaj taktički obrambeni robot koji je prvotno namijenjen za razminiranje pomogao je u pretraživanju ruševina svjetskog trgovačkog centra u New Yorku i proučavao prostore oštećenog Pentagona. Riječ iRobot koristila se je u svim padežima ali iako je to i razumljivo, ne i u kontekstu s terorizmom ili Al-Kaidom. Unatoč tomu iRobot je napravio mnogo dobroga jer je spasio više ljudskih života.

Do napretka na području potrošačkih proizvoda došlo je 2002. godine. iRobot je u toj godini predstavio prvi široko prisutni robotski usisavač, nazvan Roomba. Isti nije stvoren preko noći. Timu stručnjaka je bila zadana važna zadaća i to ta da promijene način čišćenja. U tu svrhu 1997. godine sastavili su Roombu. Pet godina teškog rada, nekoliko prototipova i na desetke neprospavanih noći doveli su tim do cilja. Robotski usisavač iRobot Roomba je rođen.

Od tada ide sve kao podmazano. Roomba je prošla preko nekoliko generacijskih izmjena, više puta je promijenila oblik i primaknula se rezultatu od skoro 100 % učinkovitosti čišćenja i to uz potpunu neovisnosti. Do polovine 2013. godine u cijelom svijetu prodalo se je više od 9 milijuna robotskih usisavača Roomba i taj broj i dalje raste. Ako tomu dodamo i Scoobu, jedini robotski perač na svijetu i vanjski robot za čišćenje žljebova Looj [luž] dobijemo sliku poduzeća koje je u potpunosti posvećeno robotici.

1990.

Osnovano poduzeće iRobot.

 
1996.

Dizajniran profesionalni robot Ariel®, namijenjen otkrivanju i uklanjanju mina.

 
2002.

iRobot predstavlja robota za istraživanje okna egipatskih piramida.

2002. godine svijetlost dana ugledala je prva ROOMBA®, robotski usisavač za široku javnost.

iRobot ROOMBA
 
2007.

iRobot predstavlja Roombu nove serije 500.

iRobot ROOMBA 500
 
2011.

Dolazi nova serija 700, najinteligentniji robotski usisavač Roomba do sada.

iRobot ROOMBA 700
 
2012.

Dolazi iRobot Scooba 230 ili najkompaktniji robot za pranje podova.

iRobot Scooba 230  

Omiljenu seriju 500 robotskih usisavača Roomba nadomještena je novom serijom 600.

iRobot Roomba 600
 
sadašnjost
1991.

Prvi iRobot Genghise®, robot namijenjen istraživanju svemira.

iRobot Genghis
 
2001.

iRobot PackBot® pretraživanje ruševina Svjetskog trgovačkog centra i Pentagona nakon napada 11. rujna. Kasnije pomaže u istraživanju afganistanskih špilja.

iRobot Packbot
 
2005.

iRobot predstavlja Scoobu, prvi i do sada jedini kućanski robot za pranje podova.

iRobot Scooba
 
2010.

Seaglider, robot za istraživanje podvodnog svijeta.

iRobot Seaglider  

iRobot Chembot, jedinstveni koncept robota koji mijenja oblik i veličinu.

iRobot Chembot
 
2013.

iRobot Looj 330, robot za čišćenje žljebova.

iRobot Looj 

iRobot mijenja svijet telekonferencija. Predstavlja video&audio prisutnog robota iRobot Ava500.

iRobot Looj
 
 
Proizvod je dodan u košaricu
pregled košarice