Profesionalni roboti iRobot

Porfesionální roboti header

iRobot 510 PackBot

     
 
 
iRobot 510 PackBot

Najuspješniji profesionalni robot iRobota koji je dočekao svoje priznanje na više kontinenata i u brojnim kriznim uvjetima je PackBot koji ujedno u potpunosti dokazuje sposobnosti i filozofiju iRobota. Pomaže tamo gdje je to potrebno. Pametan, otporan i praktičan robot može pružiti pomoć tamo gdje je čovjek ne može ili je za čovjeka to preopasno. Zato je iRobot PackBot bio od velike pomoći 2001. godine nakon terorističkih napada na svjetski trgovački centar ili nakon nesreće nuklearne elektrane u Fukušimi 2011. godine.

5 konfiguracija za sve situacije


Prvobitna svrha PackBota je bila uklanjanje bombi. Moguće ga je kupiti u pet osnovnih konfiguracija. iRobot 510 PackBot u konfiguraciji HazMat Technicians je u mogućnosti otkrivati i identificirati kemikalije, radioaktivno zračenje ili organske spojeve. First Responders u cijelosti ispunjava zahtjeve specijalnih jedinica SWAT. Uništava bombe i pretražuje opasna mjesta. iRobot 510 PackBot se uspješno kreće po kamenju, blatu ili snijegu s brzinom manjom od 10 km/h. PackBot se čak penje na padine s kosinom od 60 stupnjeva.
 
Upravljanje iRobot PackBotom osigurava poseban 15 inčni prijenosnik Amrel, u žargonu poznat kao iRobot OCU – Operator Control Unit. Dio je paketa PackBota i pruža svoje vlastito sučelje koje obavještava operatera o najrazličitijim podacima. Na primjer, o mogućnostima prijenosnika, robota i o njegovom položaju, ekološkim uvjetima i sl. PackBot je opremljen kamerom s visokom rezolucijom što omogućuje upravljanje robotom uz pomoć gamepada koji je sličan onom od Xboxa. Komunikacija se odvija na 2,4 GHz i 4,9 GHz radio-valovima, a mogu se koristiti i optička vlakna.
 

Do 16 kilometara s jednim punjenjem


Robot može uz pomoć snažne ruke utovarivati i istovarivati bilo koji predmet. PackBot naravno nije samo automobilčić s daljinskim upravljačem koji ovisi o ruci i razmišljanju operatera. Zahvaljujući tehnologiji iRobot Aware 2 robot intelligence software u mogućnosti je u potpunosti sam i neovisno bez ljudske pomoći ispunjavati zadaće. PackBot nije div. Sa svojom osnovnom visinom od 18,8 cm bez nadgradnje i širinom od 52,1 cm ne dobiva veliko strahopoštovanje, ali s druge strane zbog svojih malih dimenzija i dužine od 96,5cm i sa skraćenim dodatnim gusjenicama u mogućnosti je pristupiti na skoro sva mjesta.
 
Djelovanje s ukupnom težinom od 52,89 kg ne stvara mu probleme. S obzirom na službene parametre PackBot je u mogućnosti s jednim punjenjem prijeći udaljenost od 16 km i izdržati u aktivnom stanju više od četi sata odjednom. iRobot s PackBotom nudi tri vrste manipulatora. Najviši doseže visinu do 208 cm, a najniži samo 74 cm. Njihova težina se kreće od 12,66 do 45 kg. PackBotova nosivost se zbog toga kreće između 2 i 14 kg.

Pomaže tamo gdje je to potrebno

2009. godine u Irak je pristiglo dvije tisuće specijaliziranih robota PackBot-ova. Spasili su brojne živote civila i vojnika koji se zasigurno ne bi vratili kući bez robota. PackBot je također bio koristan i 2001. godine u New Yorku ili prilikom nesreće nuklearne elektrane u Fukušimi 2011. godine.

iRobot SUGV

     
 
 
iRobot SUGV

Dok se iRobot 510 PackBot s obzirom na svoju težinu koristi u motoriziranih jedinicama iRobot SUGV predstavlja pravu suprotnost. Malen je, lagan i okretan, jednostavno se upravlja i čak je lakši za uporabu. Za određivanje smjera dovoljan vam je head-up zaslon, gamepad, sličan onom od Xboxa, i primopredajnikom na leđima koja teži zanemarivih 2,7 kg.

Malen, lagan, odlučan

Sam iRobot SUGV teži 13,2-14,5 kg. Niža od obije vrijednosti pripada modelu 310 SUGV, a viša 320 SUGV. Obije inačice razvijene su uz suradnju s Boeingom. Kakav je najčešći način uporabe iRobota SUGV? Zamislite situaciju kada se sa svojom jedinicom krećete po opasnom području i naletite na uzak tunel. To može predstavljati veliku opasnost.  

I upravo u takvim situacijama nastupa model SUGV. Operater u tom trenutku na glavu stavlja head-up zaslon i robot može krenuti u istraživanje. U tom trenutku možete saznati, dali se u unutrašnjosti tunela skriva četa ubojica ili se u njemu miševi i štakori igraju skrivača. Robot se pohrani u vojnički ranac, tzv. MOLLE i jednostavno ga se potegne prema van u trenutku kada ga zatrebate.

Vidjeti i biti nevidljiv

Robot se može orijentirati u svim uvjetima. Zahvaljujući termokameri vidi u tami, u dimu i magli. Kamera 312x s optičkim zoomom i automatskim fokusiranjem omogućuje da vidite sve važne detalje bez obzira na to dali je noć ili dan i to sve u nevjerojatno kvalitetnoj rezoluciji. Među ostale praktične i pametne stvari spada i laserski daljinomjer koji omogućuje određivanje udaljenosti predmeta od robota.

iRobot naglašava način upravljanja robota koji je preuzet iz igraćih konzola i koji štedi vrijeme potrebno za osposobljavanje. iRobot SUGV savladava nagib od 40-stupnjeva i bočni nagib od 17 stupnjeva. Postiže najveću brzinu od 10 km/h i s jednim punjenjem u pogonu može biti i više od 6 sati. SUGV-u isto tako teškoću ne predstavljaju niti stepenice s visinom od 20 cm za vrijeme uspona i visinom od 25 cm prilikom spuštanja.

Iako nije velik, prelazi vertikalne prepreke do visine 30,5 cm. Visina podvozja je 16,5 cm, širina 43,7 cm i dužina 76,1 cm. Ovi podaci pripadaju modelu 320 SUGV koji ima maksimalnu opremu i nevjerojatne terenske mogućnosti. Nasuprot njega 310 SUGV-ovi parametri i posebno njegova manja 90-minutna izdržljivost svrstava ga više za civilnu uporabu.

iRobot Warrior 710

     
 
 
iRobot Warrior 710

Univerzalni robot konstruiran je prije svega u vojne svrhe ali može uspješno priskoči u pomoć i van vojnog sektora. Brojne modelne situacije gdje možete vidjeti pomoć terenskog robota s nosivošću većom od 70 kg i brzinom većom od 12 km/h su beskonačne. iRobot Warrior 710 je na primjer vrlo učinkovit za prenošenje hlapljivih tvari koje samostalno utovaruje. Može dopremiti oružje, medicinski materijal, hranu ili čak odvući ranjenog vojnika iz neprijateljskog područja.

Mozak robota ratnika je posebna iRobot Aware 2 programska oprema ili jednostavno podesiv i lako razumljiv program sa širokom potporom uređaja. Warrior 710 je u usporedbi s iRobot PackBotom stvarno velik robot. Na leđa njegovih 157,4 kg može utovariti samo Hulk ili Iron Man. Sa svojim parametrima dužinom od 88,9 cm, širinom 76,8 cm i visinom od 45,7 cm se tako od svojih profesionalnih kolega ne razlikuje previše.Iako njegov domet za upravljanje samo 800 m, iRobot Warrior 710 to bogato kompenzira operacijskim karakteristikama. S lakoćom prelazi vertikalne prepreke s visinom do 47 cm, penje se uzvisinama pod kutom od 45 stupnjeva i spušta se pod istim takvim kutom. Sposoban je prijeći plićake do visine vode od 76,2 cm. Warrior 710 se doslovno ističe, prije svega na grubom terenu zbog svoje velike težine.

Upravljanje Warriorom 710 kao i u slučaju PackBota osigurava operater s posebnim notebookom ili slušalicama s mikrofonom. Mobilna inačica je sastavljena od naočala koje su opremljene zaslonom (tzv. head-up), primopredajnikom koji se nalazi na leđima, gamepadom i mikrofonom sa slušalicama. Komplet teži manje od 3 kg što omogućuje jednostavni nadzor posebnog robota. Komunikaciju između operatera i Warriora osigurava Ethernet radio.

iRobot 110 FirstLook

     
 
 
iRobot 110 FirstLook

Najmanji iz obitelji profesionalnih robota iRobot model 110 First Look primio je dosta čudan nadimak – metalac. Tog malenog 25,4 cm dugog i 22,9 cm širokog robota s težinom samo 2,45 kg se doslovno baca. Jadničak First Look svako malo pa uleti kroz prozor, pa se zaleti u zid, pa doleti na krov, ali bez brige to za njega nije bolno.

iRobot je taj model prilagodio svrsi i situaciji kada jedinica SWAT-a dođe u kontakt s psihopatom kod kojeg nije moguće predvidjeti njegove sljedeće korake. Takva nestabilna osoba zabarikadirana u zapuštenoj kući ili ne daj bože sa taocima u banci predstavlja veliki rizik.

Zato je iRobot stvorio mališana First Look-a koji na scenu ulazi prije hrabrih momaka iz jedinice SWAT-s koji psihopatu stavljaju lisice na ruke i oslobađaju taoce. Nakon što, kako mu već ime govori First Look, doleti kroz prozor, vrata ili krov odmah se uz pomoć dvije čvrste čelična poluge postavlja na gusjenice i kreće u spasilačku akciju. Informacije iz manje od kilogram teškog nadzornog modula prima na frekvenciji 2,4 ili 4,9 GHz.

iRobot First Look 110 ustvari predstavlja dodatna četiri oka specijalne jedinice. Sa četiri integrirane kamere osigurava dotok dragocjenih informacija o aktualnim uvjetima, počinitelju i mogućim taocima. Na temelju podataka koje pošalje iRobot First Look 110 članovi jedinice mogu nastaviti s najboljim mogućim planom. First Look uz to može učiniti i puno više.

Potrebno je samo dopuniti njegovu osnovnu opremu sa senzorima otkrivanja kemijskog onečišćenja, različitom opremom za upravljanje ili drugim kamerama, uključujući i termokamere i dobiti ćete malenog, laganog, a u isto vrijeme vrlo otpornog i inteligentnog pomoćnika u akciji spašavanja ljudskih života.

iRobot Seaglider

     
 
 
iRobot Seaglider

iRobot Seaglider spada u skupinu UUV robota iRobot. Kratica Unmanned Underwater Vehicle bi se približno mogla prevesti kao podvodno bespilotno plovilo. Na morskim pučinama trenutno u svijetu u ovom trenutku plovi 135 Seaglidera koji služe kao pomoć fizičarima, kemičarima i biolozima. Naravno, njegovim neposrednim prednostima nisu se mogli oduprijeti niti oceanografi, ali niti obalna straža i vojska.

Energija za 10 mjeseci i 4600 kilometara

„Jedrilica“ na primjer omogućuje izvođenje mjerenja na nepristupačnim mjestima ispod vječnog leda. Sljedeća iz planiranih misija za tog robota biti će misija proučavanja prehrambenog lanca kitova na Antartici. Konstrukcija iRobot 1KA Seaglider predstavlja vrhunac suvremeno dizajniranih spretnosti. Bespilotna mini podmornica je teška simpatičnih 52 kg. Iako robot doseže relativno malu brzinu od 0,9 km/h to zasigurno kompenzira svojom operativnom dubinom koja se kreće od 20 do 1000 m.

Na manjim dubinama Seaglider prepliva do 4 600 km, a u na dubini od 1 km udaljenost se smanjuje na 650 km. Iako to ovisi o svrsi i tijeku misije Seaglider 1KA bez problema može mirno raditi s jednim jedinim punjenjem i 10 mjeseci. Bitke s dubinom savladava uz pomoć trupa obliku delfina koji mu omogućuje zaranjanje pod kutom od 16-45 stupnjeva. Raznim organizacijama donosi korist s pet osnovnih načina. Transect survey izvodi uz pomoć profila određenih geografskih točaka.

Dodatna oprema? Potrebno ju je samo odabrati

Virtual Mooring koristi samo profil jedne točke, Surface Drift misiju provodi na morskoj površini s uključenim GPS-om i bilježi telemetriju. U režimu Bottom Loiter robot se određeno vrijeme doslovno prešetava na podešenoj dubini i prikuplja podatke. Zadnji režim Sub-surface Porpoise koristi se u istraživanju morske pučine. iRobot 1KA Seaglider je nadziran mikroprocesorom, dok se prikupljanje podataka izvodi na CF memoriji. Operacijski centar s njim komunicira putem satelitskog telefona Iridium. Podaci se na taj način primaju i odašilju sukladno naredbama. Sa svakim usponom izvodi se slanje podataka. Uz jarko žuti UUV možete dokupiti i brojne dodatke.

 
Proizvod je dodan u košaricu
pregled košarice